5 tanács az optimális téli fűtéshez
Hírek

5 tanács az optimális téli fűtéshez

1. A tökéletes szobahőmérséklet megállapítása

Mindenki más hőmérsékleten érzi jól magát a legkomfortosabban. Ugyanakkor azt is figyelembe kell venni, hogy mindössze 1C' csökkentésével akár 6% hőenergiát lehet megspórolni. Emiatt a helyiség használati módjához igazodva eltérő szobahőmérséklet javasolt. Ott, ahol a legtöbb időt töltjük, mint például a konyha vagy a nappali, a 20-22 Celsius-fok az ideális. A fürdőszobában nyugodtan lehet egy kicsit melegebb, a hálószobában, előszobában, tárolóhelyiségekben pedig hűvösebb.

JAVASLATUNK: Ügyeljünk arra, hogy az ajtók csukva legyenek. 

 

2. Kerülje el a hőtolulást, tegye szabaddá a fűtőtesteket:

A fűtőtesteket sok esetben eltakarják a bútorok vagy a függönyök. Ezáltal feltolul a hő, mivel a meleg nem tud szabadon távozni. Bizonyosodjon meg róla, hogy a bútorok nincsenek túl közel a fűtőtestekhez, és a hő szabadon keringhet. 

 

3. Rendszeres és helyes szellőztetés:

A jó közérzethez a hideg évszakban is fontos számunkra a friss levegő. Azonban nem célszerű az ablakot hosszabb ideig bukó állásban hagyni, mert szó szerint kidobjuk a pénzt az ablakon a fűtésre. A legjobb hatást napi 2/3 alkalmas, alkalmanként 5 perces szellőztetéssel érhetjük el. 

 

4. Szigeteljünk árnyékolóval

Az un. hőátbocsájtási tényező, röviden az U-érték megmutatja egy épület hőáteresztésének mértékét. Egyszerűsítve: az U-érték megadja, hogy mennyi hő megy veszendőbe, ha hőkülönbség jön létre. Az ablakok álltalában magasabb hőátbocsájtási tényezővel rendelkeznek, mint a falak. Télen különösen nagy a különbség és a hőveszteség. Vizsgálatok kimutatták, hogy az ablakok elé leengedett árnyékolók (redőny, zsaluzia stb.) akár 25%-al növelhetik a hőszigetelés hatásfokát. Ez az érték nem csak a saját pénztárcánk miatt fontos, hanem pozitívan hat a klímavédelemre is. Illetve van egy további pozitív mellékhatása még: védik az ablakot a külső környezeti hatásoktól is, ami meghosszabbítja az élettartamukat. 

 

5. Kontrollálja a fogyasztást

Hogy elkerülje a kellemetlen meglepetést a hőelszámoláskor, javasoljuk rendszeresen ellenőrizze a fogyasztást. Amennyiben emelkedne, úgy rögtön tud reagálni. 

 

 

 

PÓKDARU BÉRLÉS - SEGÍTSÉGRE VAN SZÜKSÉGED A NYÍLÁSZÁRÓK BEÉPÍTÉSÉHEZ?

Az ablakok egyre nagyobbak és nehezebbek lesznek?