A jó ablak csak EGY dolog!
Hírek

A jó ablak csak EGY dolog!

Nagyon sokféle, jó minőségű nyílászáró van a piacon különböző gyártóktól. Azonban, ha az ablakokat szakszerűtlenül, nem megfelelően építik be, akkor ebből nincs sok haszon. Az ablak a háztartások kockázatos eleme, mert ha nem megfelelően van beépítve, nagy hő- és szellőzési veszteség léphet fel. Az ablakok helyes beépítése szaktudást igényel.

A megfelelően beépített ablak sokáig szolgálja a célját!

 

Az ablak megfelelő beépítése megakadályozza a hőveszteséget. 

Ha nem megfelelő a nyílászárók beépítése, annak nagyon sokféle következménye lehet, melyek közül talán a legrosszabb minden bizonnyal a hőhídak kialakulása. A hőhídak olyen helyek a homlokzaton, ahol megnövekszik a hőátadás bentről-kifelé. Ez azt jelenti, hogy a ház ezen a helyen több hőt veszít, mint máshol, és így a fűtési költségek is megemelkednek. Az ablakkeret és a tartószerkezet falának találkozása, érintkezése a hőhíd kialakulásának kritikus helye minden ablekbeépítésnél. A hőhídak a nem megfelelő hővédelem és az érintkezési felületek rossz szigetelése következtében a meleg levegő beltérből történő kiáramlása miatt keletkeznek a legtöbb esetben. Az ablakok szabályszerű beszerelése megakadályozza a hőhídak kialakulását. 

 

 

A megfelelően beépített ablak véd a zajtól


A nem szabályszerűen beépített ablak nem szigetel megfelelően, ami hatással van a ház és a külső környezet közötti levegőáramlásra. Ugyanakkor zajproblémák is várhatóak, mert az ablakkeret és a fal közötti illeszkedések között nem megfelelő a tömítés. Amennyiben ilyenfajta problémával szembesül, részleges javítást végezhet, ha ideiglenes megoldásként szilikoncsíkot vagy habot használ, melyekből igencsak bő választék található a piacon. Ez azonban csak egy ideiglenes megoldás, mely részben csökkenti csak a felmerülő problémát. Az egyetlen megbízható megoldás, ha az ablak beépítése szabályosan történik. 

 

A megfelelően beépített ablak gátolja a penész megjelenését. 

A penész képződése sokszor kapcsolatban van a hőhídakkal. Ezért a megfelelően beépített ablak, amely megakadályozza a hőhídak kialakulását, gátolja a penészképződést is. Ezenkívül a páralecsapódást, valamint a túlzott nedvesség felhalmozódását is megakadályozza, ami a penész megjelenésének egyik fő kiváltója. S nem mellesleg a penész az egészségünkre is veszélyes, megjelenésekor azt azonnal orvosolni kell. 

 

 

Ablak beépítése - általános irányelvek 

 

A nyílászárók beépítésénél alapszabály, hogy a fal külső vonala mentén kell elhelyezni őket. A legmegfelelőbb, ha a fal szélétől 0,5-1 cm-re helyezzük el őket, így a hőszigetelésnek, a homlokzati ragasztónak is marad hely. Ezáltal a lécek mind a négy oldala hőszigetelt lesz, ami teljes egészében meggátolja a hőhídak keletkezését. A régebbi épületekben az ablakok az ún. teherhordó fal közepén helyezkedtek el. Ennek következtében az ablakcsere megkezdése előtt el kell távolítani a falak egy részét olyan vastagságban, amely megegyezik az épület új hőszigetelésével (15-20cm) Ezt követően pedig a födém sérült szakaszát hőszigeteléssel feltöltve pótoljuk. 

 

Mit jelent, hogy hagyományos módú beépítés?

 

A nyílászárók hagyományos módon történő beépítésénél az ablakkeret és a fal közötti hézagot ún. PU (poliuretán) habbal töltik ki. Ebben az esetbe azonban hőtechnikailag nem lehet teljes záródást biztosítani, ugyanis túl sok hideg levegő áramlik be. A szigetelés nem tesz eleget rendeltetésének: vizes, nyirkos lesz, ami a belső terek és a külső felületek hőmérsékletének kiegyenlítődését eredményezi. A fogyasztés ilyen esetekben drasztikusan megemelkedik, egyszóval a fűtéshez szükséges energiamennyiség sokszorosára növekszik. 

 

Újabb problémák lépnek fel, ha az ablakkeret mechanikai szempontból nincs megfelelően rögzítve a tartószerkezethez, ilyenkor az ablakszárny akár le is eshet, ennek a következménye pedig az, hogy a tok és az ablakszárny között a záródás nem lesz teljes, ami szintén hőveszteséghez vezet. 

 

Miért jobb a RAL beépítés?
 

A RAL beépítés lényegében a nyílászárók háromrétegű tömítéssel történő beépítését jelenti. Napjainkban az építkezéseknél és a felújításoknál is állandó gondot jelent a hőhídak kialakulása, mely az ablakok RAL szabvány szerinti beépítésével közel 100%-ban kiküszöbölhető. Az ablakok RAL szabvány szerinti beépítésekor egy speciális tömítési módszert alkalmaznak, amely azon az elven alapul, hogy belül erősebb legyen mint kívül. Más szóval a hármas tömítés a következőképpen történik:

1. belső oldalon pára- és hermetikus gát
2. külső oldalon vízálló és páraáteresztő gát
3. középen hő- és hangszigetelés

 

Ez egy speciális, többfunkciós szalagokkal történő tömítési módszer, amely három fontos tulajdonságot egyesít. A belső szalag úgy működik, mint egy gőzmembrán, és megakadályozza, hogy a nedvesség behatolhasson az ablekkeret és a fal közötti hézagokba a helyiségből. A külső szalag nem engedi a légköri víz és szél behatolását, ugyanakkor a vízgőzt és a párát átengedi. A középső pedig biztosítja a megfelelő- hő és hangszigetelést. 

 

Ezeknek a többfunkciós szalagok érdemi előnye a poliuretán habhoz képest a nagyobb nyújthatóság és a beépített ablakhoz való alkalmazkodóképességük, mely a hőmérséklet-változások hatására (az anyag összehúzódása-tágulása a hőmérséklet ingadozások következtében) Ezzel szemben a poliuretán hab idővel megkeményesik és elveszíti a rugalmasságát. 

 

 

 

 

 

 

PÓKDARU BÉRLÉS - SEGÍTSÉGRE VAN SZÜKSÉGED A NYÍLÁSZÁRÓK BEÉPÍTÉSÉHEZ?

Az ablakok egyre nagyobbak és nehezebbek lesznek?