KILINCS, na de mégis MILYEN? Nyissunk ablakot az ablaknyitásra!
Hírek

KILINCS, na de mégis MILYEN? Nyissunk ablakot az ablaknyitásra!

Milyen szempontok alapján válasszunk kilincset?

Manapság már a kilincsek széles tárháza terül elénk, ha választásról van szó. Sokszor azt sem tudjuk hogy éppen milyen szempontot helyezzünk előtérbe, hiszen a kilincsek nem csak funkciójukban lehetnek eltérőek, de számos színben, anyagban és formában kaphatóak. Éppen ezért nem tudjuk kihangsúlyozni, hogy ahogy az ablakok és ajtók tekintetében ebben az esetben is érdemes már a tervezés fázisában számításba venni. 

Mégis milyen funkciója lehet egy kilincsnek?
Vannak az úgynevezett hagyományos, azaz standard kilincsek, melyek csupán kinézetre térnek el egymástól.
Aztán vannak az ún. gombbal ellátott kilincsek, melyek főként akkor hasznosak, ha kisgyermek is van a családban, hiszen ezeket csak akkor lehet elfordítani, ha a gombot benyomjuk. 
 

Ha a megjelenés is fontos...
Fontos, hogy otthonunk kilincsei passzoljanak a központi design elemekhez, a formavilághoz. Számos választásai lehetőségünk van ezen a területen is: mint a szögletes, kerek, íves vagy egyszerűen az egyenes vonalak. Amennyiben az egyedi megoldásokat kedveljük, annak sincs akadálya. Viszont amit ebben az esetben is ki kell hangsúlyoznunk, az, hogy végleges döntést csak akkor hozzunk, ha már a kezünkbe fogtuk a nekünk tetsző darabot. Ha az anyagot nézzük, akkor még mindig a legdivatosabb választás az alumínium, de emellett a króm és a réz kilincsek is tudnak szépen mutatni, egy klasszikusabb háznál. Leggyakrabban a fehér, világos-, illetve sötétszürke kilincseket találunk az ajtókon. 

És, hogy a kilincsállás miért is fontos?
Gyakran tapasztaljuk, hogy nem megfelelően használjuk az egyes kilincsállásokat – lefelé: zárva, vízszintesen: nyitva, felfelé: bukó állás – amik hosszú távon kárt tehetnek a vasalatban is. Számtalanszor előfordul, hogy az ablakot még bukó állásban hagyott állapotról fordítják át nyílóra, ilyenkor a vasalat 3 pontjában engedi el a szárnyat, ami egy nagyobb pl.: erkélyajtó esetében akár veszélyes is lehet. Azonban már ennek a kivédésére is létezik megoldás: hibás működtetésgátló.

 

Hibás műköstetésgátló:

Az egy ablakba beépített kis rugós vasalati elem, ami csukott állapotban be van nyomva. Viszont amíg az ablak bukó állásban van, a kilincset nem lehet átfordítani nyíló funkcióba és ez fordítva is igaz. Így lehet kivédeni azt, hogy hibásan használjuk a kilincset és ránk dőljön az ablakszárny. További előnye a hibásműködtetés gátlónak, hogy az ablakszárnyat oldalról kissé megtámasztja, éppen annyira, hogy évekkel később se kezdjen lógni a szárny. A harmadik – kevesek által ismert – tulajdonsága, hogy növeli az ablak betörésbiztonságát. A vasalat fogadóeleme ugyanaz, mint a minősített biztonsági ablakok (RC1-2)esetében.

 

Egy szónak is 100 a vége, számos előnnyel jár ha már a tervezés szakaszában számításba vesszük a kilincseket is! 

LETÖLTHETŐ INTERNORM KILINCSKATALÓGUS

 

 

 

PÓKDARU BÉRLÉS - SEGÍTSÉGRE VAN SZÜKSÉGED A NYÍLÁSZÁRÓK BEÉPÍTÉSÉHEZ?

Az ablakok egyre nagyobbak és nehezebbek lesznek?