Mi a különbség az emelő-toló és a bukó-toló erkélyajtó között?
Hírek

Mi a különbség az emelő-toló és a bukó-toló erkélyajtó között?

Ha erkélyajtó vásárláson gondolkodsz ez a cikk neked szól!

Ismerd meg az erkélyajtók JOLLY-JOKERÉT: az emelő-toló és a bukó-toló nyílászárókat, amivel kihozhatod teraszodból a maximumot!

Mi a különbség az emelő-toló és a bukó-toló erkélyajtók között?

Következő cikkünkben a toló erkélyajtók 2 fajtáját – az emelő-toló és a bukó-toló változatot – mutatjuk be.
Amennyiben otthonában nagyobb felület üvegezését szeretné megoldani nyílászáró beépítéssel, mindkét választás szóba jöhet. Azonban szeretnénk felvázolni az egyes típusok előnyeit és hátrányait, hogy ezáltal könnyebb legyen a döntés.

Hol használhatóak a tolóajtók?
Mindenki számára fontos a természetes fény az otthonában, egyrészt mert nyilván olcsóbb, mint egész nap felkapcsolni a villanyt,  másrészt mert egyfajta felszabadultság érzését kelti. Nem véletlen, hogy a modern otthonok tervezése során egyre inkább előtérbe kerülnek a nagy üvegfelületek, ahol a napfény szabadon áramolhat a helyiségekbe. 

Az erkélyajtók gyakran szinte az egész falfelületet elfoglalják, és ilyen esetben esztétikusabb megoldást jelenthet egy tolóajtó felszerelése a nyílóajtóval szemben. A tolóajtók egyik legjelentősebb előnye, hogy sokkal szélesebb átjárást tesznek lehetővé, továbbá sokkal modernebb hatást keltenek a nyílóajtókkal szemben. Az üveg tolóajtóknak alapvetően 2 fajtája ismert: bukó-toló és az emelő-toló.

Mindkét típus más előnyökkel bír, és az igényeinknek megfelelően érdemes választani. Hiszen nagyon fontos, hogy például hogy milyen gyakran használjuk, vagy hogy mekkora méretű teraszajtóra van szükség.

Mostani cikkünkben szeretnénk bemutatni az egyes típusokat, melyek végsősoron speciális mérettel és funkcióval rendelkező ablakok.

Emelő-toló erkélyajtó
A toló ajtók legnépszerűbb típusa, mely rendszerint 2 részből áll: egy fix és egy mozgatható szárnyból. Az utóbbi a kilincs megemelésével kissé felemelkedik a sínből, ami által lehetővé válik a mozgatás és egy mozdulattal a fix szárny elé tolódik. 

Az emelő-toló ajtók egyik legnagyobb előnye, hogy akár a padlóig süllyeszthető küszöbbel is készülhetnek, így a közlekedés is teljesen akadálymentes. 
Ha gyakran tartunk kerti partit, vagy gyermekeink vannak mindenképpen érdemes az emelő-toló erkélyajtót választani a balesetmentes közlekedést szem előtt tartva. 
Az ajtó játszi könnyedséggel nyitható és zárható, akár egy kézzel is működtethető. Sőt a kisebbeknek vagy az idősebb korosztály tagjainak sem okoz problémát az ajtó nyitása vagy zárása. 

Toló-bukó erkélyajtó
Ez a fajta erkélyajtó típus is a toló-ajtók közé sorolható. Abban az esetben érdemes emellett letenni a voksunkat, ha igazán nagy méretű ajtószárny mozgatására van szükség. Ezek a típusú ajtók az előzőekben bemutatotthoz képest azonban még egy tulajdonsággal rendelkeznek: bukóra is nyitható

Ez a funkció leginkább a levegőztetés esetében hasznosítható. Amennyiben a teraszt csak nagyon ritkán vesszük igénybe, és inkább a belső térben tartózkodunk, akkor ezt a fajta típust célszerű választani. Ez a fajta erkélyajtó bizonyos esetekben pénztárcakímélőbb megoldás is, hiszen itt a süllyeszthető küszöb nem megoldható. Ebben az esetben a ki-be járkálás során akár 8-10cm-es küszöbbel is számolnunk kell. Cserébe viszont némelyest jobban szigetel testvérénél. 

Míg az emelő-toló ajtó motorvezérelt felszereltséggel is kapható, addig ez a fajta típus nem motorizálható. Nyitáskor és záráskor mindkét kézre szükség lehet. Bukó állapot esetén először befelé kell nyomnunk a szárnyat majd ezt követően tudjuk eltolni. A kilincs állításával szabályozható, hogy mely funkciót szeretnénk alkalmazni. 

 

Az internom erkélyajtó típusú nyílászárói között szintén megtalálható, akár műanyag-alumínium, akár fa-alumínium kivitelben is. 

                                                                                     

PÓKDARU BÉRLÉS - SEGÍTSÉGRE VAN SZÜKSÉGED A NYÍLÁSZÁRÓK BEÉPÍTÉSÉHEZ?

Az ablakok egyre nagyobbak és nehezebbek lesznek?