Milyen szempontok szerint válasszunk beltéri ajtót?
Hírek

Milyen szempontok szerint válasszunk beltéri ajtót?

Milyen szempontok szerint válasszuk ki otthonunk beltéri ajtajait?

 

A megfelelő ajtó kiválasztását minden esetben az általa betöltött funkció határozza meg, hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy gyerekszoba-, tároló-, pince-, vagy konyhaatót keresünk. A funkció kiválasztásakor rendszerint kettő ajtótípus között tesz különbséget a gyártó: belső és WC/fürdőszobaajtók. Ezen típusú ,,nyílászárók" legfontosabb tulajdonsága: a hőszigetelés, hangszigetelés, tűzgátlás, igénybevétel és mérettartás. Ha ezen szempontok mentén megtudjuk határozni az ajtóval szemben támasztott elvárásainkat, nagyon közel járunk hozzá, hogy rátaláljunk az ideális nyílászáróra. 

 

Az ajtók alapanyagai:

 

A beltéri ajtók kínálata nagyon széles, találunk egészen olcsókat, de természetesen a határ a csillagos ég. A következőkben szeretnénk bemutatni az alapanyagok típusait. A listából azonban egy alapanyag típust kihagyunk, ez pedig az acél. 

 

1. Műanyag beltéri ajtók

Amióta léteznek laminált és dekorfóliás ajtók, a műanyag ajtókat egyre kevésbé helyezik el beltéren. Ennek javarészt esztétikai okai vannak. Viszont ha éppen nem az otthonunkba keresünk belső ajtót, hanem például irodába vagy műhelybe, akkor rögtön már más a helyzet. A műanyag ajtók igen nagy igénybevételt kibírnak, könnyen tisztíthatóak és a nedvességet is jobban viselik. 

 

2. Tömörfa beltéri ajtók

Ha ajtót választunk, akkor nem csak a térelválasztó sorsáról döntünk, hanem otthonunk egyik legmeghatározóbb eleméről is. A tömörfa ajtók természetes, elegáns hatást kölcsönöznek otthonunknak. Habár időről időre némi ápolást azért igényelnek. Igazán hosszú távon csak a fa őrzi meg természetes szépségét, hiszen olyan, mint a jó bor - idővel nemesedik. Tömörfa belső ajtót azonban komolyabb igénybevételnek kitett helyiségekhez nem ajánljuk. 

 

3. MDF, dekorfóliás beltéri ajtók

A legolcsóbb belső ajtók a dekorfóliás ajtók. Ezeknek az alapja az MDF, amit tetszőleges dekorpapírral borítanak. Bár ezek a típusok kevésbé ellenállóbbak, de kíméletes használat esetén jó választásnak bizonyúlnak, Ár-érték arány tekintetében figyelemre méltóak. 

 

4. Laminált ajtók

A CPL, vagy a folyamatosan préselt laminált ajtók mechanikai ellenállása jóval komolyabb a dekorfóliás ajtókénál. A HPL, azaz a magasnyomáson laminált ajtók pedig annyiban térnek el a CPL ajtóktól, hogy ezeknél erősebb vízálló anyagot használnak. 

 

5. Tolóajtók

Egy fal előtt futó tolóajtó rengeteg helyet spórol meg, hiszen az ajtó kinyitásához nem kell extra térrel számolni - ami vitathatatlanul a legnagyobb előnye ezeknek az ajtóknak. Természetesen a kültéri és a beltéri tolóajtók között különbséget kell tenni, hiszen míg a belső tolóajtók felszerelése szinte gyerekjáték, addig a kültéri tolóajtók felszereléséhez jóval komolyabb vasalatra van szükség. 

 

 

Milyen irányba nyíljon a beltéri ajtó?

 

A nyitási irány meghatározásának több szempontja van. Az egyik természetesen a praktikum: nemcsak nyitni kell tudni, hanem csukni is. Mit is jelent ez? csupán annyit, hogy egy szűk, alacsony alapterülettel rendelkező helyiségbe ne tegyünk befelé nyíló ajtót, hiszen egyáltalán nem biztos, hogy be tudjuk csukni magunk után. Azt is tartsuk szem előtt, hogy csukott ajtónál a pánt vagy a zsanér melyik oldalon van: például jobbos ajtó esetén ez jobb oldalon van, míg a kilincs az ellenkező (bal) oldalon. És persze azt is érdemes szem előtt tartani, hogy ha lehet egy épületen belül az ajtók beszerelése azonos legyen. 

 


 

PÓKDARU BÉRLÉS - SEGÍTSÉGRE VAN SZÜKSÉGED A NYÍLÁSZÁRÓK BEÉPÍTÉSÉHEZ?

Az ablakok egyre nagyobbak és nehezebbek lesznek?