MINDEN, AMIT A REDŐNYÖKRŐL ÉRDEMES TUDNI!
Hírek

MINDEN, AMIT A REDŐNYÖKRŐL ÉRDEMES TUDNI!


Egy kis történelem….

A redőnyök története egészen a hatodik századik nyúlik vissza. A Római Birodalomról szóló forrásokban már találhatunk említést, hogy a nagyobb városokban ún. zsalut használtak, melyek az árnyékoló elődjeinek számítottak. Bár azokban az időkben funkció nem az árnyékolás volt, hanem elsősorban az ablaknyílások zárása. A mai ismert formájában az 1800-as évek közepén jelent meg elsőként Németországban. Esseling városában egy helybéli asztalos mester készítette el az egymáshoz kapcsolt falécekből álló palástot, melyet felszereltek a nyílászáró elé. Miután a szerkezet igencsak praktikusnak bizonyult nagy népszerűségre tett szert, rohamléptekben hódította meg a világot. Az 1800-as évek végére már hazánkban is megjelent. A második világháború idejében a faredőnyök voltak a legnépszerűbbek. Azonban sajnos egy időben a fa, mint nyersanyag elérhetetlenné vált, így a műanyagból vagy alumíniumból készült változatai kerültek előtérbe, s azóta is a piramis tetején helyezkedik el, ha redőnyökről van szó. 

Műanyag vagy alumínium redőnyt válasszunk?
Amennyiben úgy döntünk, hogy redőnyökkel szeretnénk otthonunk árnyékolását megoldani, abban az esetben jó hat tudjuk, hogy a mai termékek már nem csak 1 ……. megoldására hivatott. Hiszen árnyékolási funkciója mellett a hőszigetelésen át, a belátás védelmén túl, zajvédelmi funkciókat is képes ellátni. De nem minden termék alkalmas ezen feladatok megoldására, hiszen a beépített nyílászárók minősége is jelentősen befolyásolja az árnyékoló hőszigetelő képességét. 
Manapság 2 féle anyagból készítik a redőnyöket, lehet: műanyag vagy alumínium. Mint minden terméknek, ezeknek is megvannak a maga előnyei és hátrányai is egyben. Azt, hogy melyiket választjuk nagyban függ saját céljaink szempontjából is. 
Ahogy arról korábban már ejtettünk szót a redőny akár védelmi vonalként is prosperálhat lakásunkban azáltal, hogy megakadályozhatja az esetleges betöréseket. De nem csak a hívatlan vendégek kívül rekesztésére szolgál, hanem a fűtési – hűtési számlánkon is képes javítani, hiszen a redőny nélküli nyílászárókon keresztül jóval több hő távozhat a lakásból, és több külső hő jut be. Na de nézzük meg, hogy mi a különbség a műanyag redőny illetve az alumínium redőny között?

 

Műanyag redőny:
Ha azt vesszük alapul, hogy melyik típusból helyeznek fel többet a házakra/lakásokra, akkor a műanyag redőnyök a legkeresettebbek. Ennek az oka elsősorban a kedvező árfekvés, mely a mai világban egyáltalán nem elhanyagolható tényező. Viszonylag ezeknek is jó a zaj- és hőszigetelő képességük. Nagy előny a műanyag redőnyöknél, hogy könnyen kezelhető, kevés karbantartást igényel. Ennek ellenére egy bizonyos ideig véd a hőmérséklet ingadozások ellen.  Ellenáll az UV sugárzásnak, nem engedi be a napfényt, tehát akár megfelelhet az elvárásainknak. Azonban az tény, hogy jóval kevésbé ellenálló, mint alumínium társa. Túlságosan nagy szél, vagy egy erősebb jégverés jelentős kárt tehet benne. 


Alumínium redőny

Ezt a fajta redőnyt sokan azért nem választják, mert drágább, mint a műanyag. Viszont pont az anyagánál fogva hosszú élettartamú, akár évtizedekig is képes megfelelően működni. Zajszigetelés szempontjából rendkívül jó paraméterekkel rendelkezik. Mit is jelent ez pontosan? Mind a külső, mind a belső zajokat nagyon jól felfogja és sötétítés szempontjából is tökéletes választás lehet. Ha a redőny típusokat nézzük ár-érték arányban a legjobb választás lehet. Időtállóságát az alumínium alkatrészeknek köszönheti – tehát a külső időjárási viszontagságainak minden esetben képes ellenállni, akár évekig. 
Nagy előnye még a lamellák közötti különleges hab töltet, melynek köszönhetően igencsak magas a hőszigetelési képessége. 
Festése szinterezett, ez is az oka, hogy hosszú ideig megtartja eredeti színét. Emellett nem rozsdásodik. Mivel álltalában külső-belső tokkal ellátott, vagyis adott esetben át is lehet szerelni, ha szükséges. 

Milyen színeket lehet választani?
Sokakban még manapság is az a tévhit kering, hogy műanyag redőnyöket csak fehér, alumínium társaikat pedig csak szürke színben lehet kapni, de ez nem így van. Az árnyékolástechnikai piac nem csak hazánkban hanem az egész világon olyan fejlődéseket ért el, mely lehetővé teszi, hogy ezek a termékek bár lehet túlzásnak tűnik, de szinte minden létező színben elérhetőek. No de egy jó hír a természetességet kedvelőknek is: manapság már léteznek olyan fahatású és különféle erezetmintával rendelkező műanyag redőnyök is. 


Milyen felszerelés lehetséges?
Alapvetően beszélhetünk külső tokos és vakolható tokos változatról. Nézzük mit is jelent az egyik és mit a másik?:

A külső tokos redőnyök alapvetően az utólagos felszerelésnél használják, természetesen mind műanyag és mind alumínium változata létezik. 
A másik a vakolható tokos redőny, amit főleg új építkezéseknél használnak, illetve ablakcserével járó felújítások esetében.

A vakolható tokos redőnyök beépíthetőségének alappillére, hogy meg kell tervezni és biztosítani kell a tok helyét, mert ennek hiányában ez a megoldás nem kivitelezhető. Alapanyag szempontjából szintén beszélhetünk műanyag és alumínium változatról is. Azonban egy szempontot anyagválasztás esetén érdemes figyelembe venni mégpedig: mivel a redőny egy része be van építve, ezért érdemes a tartósabb alumínium változatot választani.  


Belső tokos redőnyök: Ez a típus főként a több évtizede épült épületekben találhatóak. Ezeknek a típusú fa redőnyüknek  a szigetelési tulajdonsága messze elmarad a jelenleg érvényes előírásoktól, így amennyiben az épület felújítása mellett döntenek, abban az esetben az egyik legfőbb feladat az ilyen elavult termékek lecserélése. Többek között erre a célra tervezték a hőszigeteléssel is ellátott műanyag tokszerkezetű belső tokos redőnyt, ami maradéktalanul megfelel korunk elvárásainak. Persze ezek is beépíthetők új épületbe, de ennek előfeltétele a belső tok helyének a kialakítása. 

 

Természetesen egyéb kiegészítők is választhatók, mint például a biztonság fokozását segítő feltolásgátló, melyek nevéből eredődően a feltolást hivatottak megakadályozni, betörés ellen nem védenek.
A legtöbb esetben már szúnyoghálóval is kombinálható termékeket érdemes választani, így nem kell később ezzel foglalkozni. 
A nagyobb kényelem érdekében már akár távirányítóval vezérelt redőnyök is felszerelhetők otthonunkba 

További hasznos tanácsokat is olvasna a redőnyökkel kapcsolatban?

Akkor olvassa el további cikkeinket is: IDE KATTINTSON
 

PÓKDARU BÉRLÉS - SEGÍTSÉGRE VAN SZÜKSÉGED A NYÍLÁSZÁRÓK BEÉPÍTÉSÉHEZ?

Az ablakok egyre nagyobbak és nehezebbek lesznek?