Milyen rejtett előnyei vannak a zsaluziának?
Hírek

Milyen rejtett előnyei vannak a zsaluziának?

Amikor szóba kerülnek a nyílászárókhoz telepíthető külső árnyékolók legtöbbünknek a redőny ugrik be először, pedig a mai modern építészet számos lehetőséget kínál a napfény manipulálására otthonunkban. 

A következő cikkünkben szeretnénk bemutatni a hazánkban már igen nagy hagyománnyal rendelkező zsaluziát, mely minden téren az árnyékolástechnikai rendszerek legsokoldalúbb tagja.... Bár korábban a fa lemállás változat volt a kelendő, ma már főként alumíniumból gyártják őket. A zsaluziák is jó pár hasznos tulajdonság birtokosai - most összeszedtük a leglényegesebbeket:

 

Szabályozhatjuk a fényt:
A kültéri árnyékolók sorában a zsaluzia viszi a pálmát, ha fényszabályozásról van szó. A forgatható lamelláknak köszönhetően finomhangolással a kívánt mértékű napfényt engedhetjük be a szobába. Vagy akár teljes sötétségbe is boríthatjuk a lakást: szükség esetén gyakorlatilag 100%-ban el tudjuk zárni a fény útját. Ráadásul a lamellák ideális szögbe állításával egyszerre tudunk világosságot juttatni otthonunkba, miközben tökéletes belátás elleni védelmet biztosítunk. A megdöntött lécek lehetővé teszik, hogy az odakintről érkező tekinteteket bizonyos állásban még akkor is megakadályozhatjuk, ha időközben besötétedett, bent pedig ég a villany. 

 

Modern, letisztult megjelenés:
Bár nem ez tartozik a legfontosabb előnyei közé a zsaluziának, azonban vétek lenne eltekinteni szemet gyönyörködtető mivolta felett. A zsaluzia rendkívül esztétikus és ízléses megjelenést kölcsönöz az épületnek. A szerkezet igen ambivalens hatást tud kelteni, miután törékenynek tűnik, azonban egy meglepően tartós és biztonságos árnyékolóról beszélhetünk. Ráadásul teljes zárás esetén gyakorlatilag redőnnyel megegyező homogenitást mutat a világ felé. Akik kedvelik a modern dizájnt, azoknak mindenképp érdemes megfontolni a zsaluziát. 


Támogatja otthonunk hőszigetelését:
Míg nyáron a fénykontroll, addig télen a hőszigetelés miatt döntenek sokan a zsaluzia felszerelése mellett. Jelentősen képes megtámogatni ugyanis otthonunk hőszigetelésének és nyílászáróinak hatékonyságát. Legtöbbször utóbbi felelős napjainkban még mindig a legnagyobb hőcseréért -  ha azonban a zsaluziát az ajtók és az ablakok elé telepítjük, akkor a nagy hideg/meleg nem közvetlenül éri a nyílászárókat. Az extra légréteg pedig további szigeteléssel járul hozzá a védelemhez, Így lelassíthatjuk otthonunk hőcseréjét a szélsőséges időjárási körülményekben. 


Szigeteli a zajt:
A zsaluzia nem csupán a hőt képes szigetelni bizonyos mértékig, hanem a zajt is. Amennyiben a lamellákat teljes mértékben elzártuk, az árnyékoló megtöri a zajhullámokat. Ezek már csendesebb formában érkeznek a nyílászárókhoz, amelyek által a zajszint még tovább apad az épület felé közeledve. Csakúgy, mint a hőszigetelésnél, a zajszűrés esetében is tudjuk tovább fokozni az árnyékoló befolyását, ha egyedi alakú lamellákkal rendelkező zsaluziát választunk. 

 

Védelemmel szolgál:
Végezetül a zsaluziák egyik legfontosabb tulajdonsága marad a végére, mégpedig az ingatlan védelme. Az árnyékoló az illetéktelen betolakodókat ha teljes mértékben nem is védi ki, de biztosan jelentősen lelassítja. Az alumínium szerkezet már önmagában elrettentő hatást tud kelteni masszív küllemével, a leeresztett lamellákon keresztül pedig nincs az a gyakorlott tolvaj, aki átjut. Mindezek tetejébe pedig a motorizálhatóságának beidőzítésével megtéveszthetjük a bűnözőket, és elhitethetjük velük, hogy valaki otthon tartózkodik. 

 

PÓKDARU BÉRLÉS - SEGÍTSÉGRE VAN SZÜKSÉGED A NYÍLÁSZÁRÓK BEÉPÍTÉSÉHEZ?

Az ablakok egyre nagyobbak és nehezebbek lesznek?