Hogyan válasszunk ablakot, hogy ne bánjuk meg?
Hírek

Hogyan válasszunk ablakot, hogy ne bánjuk meg?

A hőszigetelő képességtől a nyitás módjáig egy sor szempontot kell figyelembe venni ablakvásárlás során. Ha az épület, lakás rezsiköltségét szeretnéd csökkenteni, akkor az ablakcserével érdemes kezdeni az energetikai mutatók javítását. Ennél azonban sokkal többet nyújt egy nyílászárócsere:

  • az új ablakok megnövelik az ingatlan értékét
  • hosszú éveken át nem kell felújítani
  • javul a ház külső összképe, ugyanúgy a belső tér is megszépül
  • egy korszerű nyílászáró egyenletes hőmérsékletet biztosít, amivel a komfortérzeted is nő. 

 

Azonban ablak vásárlás előtt nem csak a rokonok vagy az ismerősök véleményére kell adni, hanem számos más szempontot is célszerű figyelembe venni...

A következőkben sorra veszünk néhány szempontot, melyet mindenképpen érdemes szem előtt tartani:

 

1. Mekkora szerepe van a márkának, vagy a gyártónak az ablakvásárlásnál?...
A technika okán ma már azért nehéz rossz ablakot tervezni és gyártani, mégis akadnak olyan gyártók akiket jóval többen ajánlanak precizitásuk, az ablakok hosszú élettartama miatt. Amikor megvásároljuk az új nyílászáróinkat nem az az első gondolatunk, hogy később garanciális vagy azon túli probléma is adódhat. Ideális esetben az üzlet, ahol az ablakot veszed saját szakember gárdával rendelkezik, akik majd beépítik a nyílászárókat, így garanciát nem csak a termékért, hanem a munkáért is tudnak vállalni. 

 

2. Miből készüljön az ablakkeret?
A leggyakoribb kérdés, hogy fa vagy műanyag legyen-e az ablak. Az alumíniummal borított fa és műanyag profil is egyre elterjedtebb. A következőkben szeretnénk bemutatni mindhárom típus tulajdonságait:


Műanyag ablakok:
Mondhatjuk, hogy manapság ezek a legnépszerűbbek és egyben a legelterjedtebbek. Jó hőszigetelő képességgel rendelkeznek, könnyű tisztán tartani, esztétikus. A hőszigetelő képességükre érdemes kitérni, mert ezek az ablakok már jelentős energiamegtakarítást jelentenek akár fűtésről, akár a lakás hűtéséről van szó. 

 

Fa ablakok
Minőségben és szerepük betöltésében alapesetben nincs különbség műanyag testvéreikkel összevetve, mégis akadnak, akik a természetesség jegyében a fakerettel készült ablakot választják. Előnyeként mondják még, hogy a fa lélegző, élő anyag, így kisebb az esély a penész kialakulására a házban. Fa ablakkal egy igényes, szép, dizájnos nyílászárót kaphat otthonunk, de vállalnunk kell az időnkénti karbantartást is. 


Alumínium ablakok
Az alumínium ajtók, ablakok korunk legdivatosabb nyílászáró elemei.  Egy modern, tartós és energiatakarékos megoldás, amely lassan meghódítja a házépítést. Az alumínium ablakrendszerek kiváló szigetelő tulajdonságokkal, hosszú élettartammal és színtartósággal rendelkeznek. Az alumíniumot a profilok nagy statikus szilárdsága jellemzi , ami különösen a túlméretezett konstrukciós megoldások előnye. Rendkívül könnyen kezelhetők is. Nem igényel karbantartást. Érdekes megoldás a fa-alumínium kombináció, mert a belső felület fa, ami melegséget, természetességet kölcsönöz, míg kívül az alumínium időtállósága védi a nyílászárót. A műanyag-alumínium esetében pedig tartósságot, esztétikus megjelenést, jobb hőszigetelést jelent ez a borítás. További előny az alumínium borításnál, hogy színezése a RAL színskála szerint történik, ami lehetővé teszi a színek pontos azonosítását és reprodukálását, Így ha például az ablakot alumínium redőnnyel egészítjük ki, egységes képet kapunk. Végül még egy fontos szempontot is célszerű mérlegelni a választás során: nagyobb biztonságot nyújt az alumínium borítás, bár mind a műanyag mind a fa ablakok esteében is nagyobb anyagi áldozatot kell hozni érte. 

 


 

3. Fix vagy nyitható ablakra lesz szükségünk az adott helyiségben?
Nagyobb családi házaknál akár egy kertre néző üvegfalat is kialakíthatsz, amely a nyílászárók egy speciális fajtája. A kellően szigetelt üvegfal beengedi a világosságot, de kizárja a hideget, a forróságot. De jól meg kell választani, hová is helyezünk el egy ilyen fix ablakot: ezek jellemzően földszinti helyiségekbe valók, ahol kívülről is ugyanúgy megtisztítható az üvegfelület, de arra is figyelni kell, hogy abban a helyiségben legyen olyan nyílászáró ami nyitható is. 
Álltalában ma a legnépszerűbb, s valljuk be egyben a legpraktikusabb megoldás a nyíló-bukó ablak, ami három állásban működik: csukva, nyitva és résnyire nyitva. Vannak olyan helyiségek, mint például a konyha vagy a fürdőszoba, ahol a páralecsapódás is jelentősebb – ahol a résszellőztetés is nagyon fontos tényező. Vannak olyan helyek, ahol igencsak szűkös a hely, és ez miatt csak tolóajtó helyezhető el. Ha ez elég széles, akkor elegendő lesz a nyitott rész a szellőztetéshez, ugyanis ezeknek az ablakoknak az eltolás miatt gyakorlatilag csak a fele válik szabaddá, a másik fele fix. 

 

 

4. Hőveszteség és hőszigetelő képesség
Egy rosszul szigetelt épület összes hővesztesége közül csak a nyílászárókon távozik a hő 20-30%-a. Éppen ezért ablakaink kiválasztásánál fontos figyelembe venni a termék hőszigetelő képességét is. Nem feltétlenül kell értenünk a bonyolult számítási feladatokat, de minden terméken, vagy az üzlet/gyártó honlapján megtalálható ez az információ. Ez a bizonyos érték az ún. Uw érték. Ez az érték azt mutatja meg, hogy mennyi hőt enged át az ablak, beleértve az üvegezést és a tokot is. Minél alacsonyabb ez a szám, annál jobbak a nyílászáró hőszigetelő képességei. A kiinduló pont, azaz a legmagasabb érték az 1,6-s Uw érték, ennél magasabb adattal rendelkező ablakot nem lehet beépíteni. Aki egy kicsit szeretné beleásni magát az ablakok hőszigetelő képességeivel kapcsolatos témába, akkor annak tudnia kell, hogy más U érték is van: az Ug érték, ami az ablaküvegre vonatkozó hőveszteséget mutatja meg és az Uf érték, mely a keretre vonatkozó hőátbocsátási értéket szemlélteti. Természetesen itt is a minél alacsonyabb szám a jó. 

Aztán beszélni kell a légkamrák és a rétegek számáról is. Ez mind függ az épület vagy az adott helyiség fekvésétől, a téli-nyári átlaghőmérséklettől. Például egy árnyasabb területen lévő ingatlan ablakainál mindenképpen figyelembe kell venni azt, hogy minél több fény jusson be az épületbe. 

 

 

5. Mit kell tudni a rétegekről?
Álltalában a 2 vagy 3 rétegű üvegezés a legelterjedtebb főleg családi házaknál, lakásoknál, hivataloknál és középületeknél. Amennyiben 4 vagy annál több rétegű üvegezést szeretnénk az már speciális igényeket elégít ki. A több rétegű üvegezésnél legyen az akár 2 vagy 3 – az üvegrétegeket minden esetben távtartó választja el, melyek a párásodást is meggátolják. A rétegek közötti teret egy argon gáz nevű anyaggal töltik ki, ami jelentősen növeli a hőszigetelő hatást. Köztudott, hogy minél több rétegű ablak van beépítve annál nagyobb a hőszigetelő képesség. Azonban azzal is számolunk kell, hogy egy 3 rétegű nyílászáró sokkal nehezebb, így ha viszonylag nagy ablakról van szó, akkor azt lehet érdemes osztott formában megrendelni.  Bár nagyon jó tulajdonsággal bír egy többrétegű üvegezés, de azért egy új kétrétegű ablak is messze túlszárnyalja a régebbi típusú nyílászárókat energetikai szempontból. 

 

 

6. Mit árul el a légkamrák száma az ablakról?
Műanyag ablakok esetében a hőszigetelő tulajdonság a tokban és a szárnyban lévő légkamrák számától függ. Más anyagból készült ablakok esetében ilyen érték nincs. Értelemszerűen minél több a légkamrák száma az ablak annál jobban szigetel. A piacon álltalában a 3-7 kamrás nyílászárók kaphatók.

 

 

7. Ha már az ablakunkat kiválasztottuk, akkor a beépítés módjáról is érdemes néhány szót ejtenünk: 
Minél több kérdést teszünk fel, annál biztosabb, hogy a végén jó döntést hozunk. Éppen ezért a beépítéssel kapcsolatban is fontos, hogy érdeklődjünk, mert lehet hogy ami a szakembernek egyértelmű, nekünk viszont nem. A beépítés menete a legtöbb esetben azonos: elsőként a nyílászáró tokja kerül be a falnyílásba, amit ékekkel fixálnak, ezt követően rögzítik, majd a hézagokat kitöltik és ezt követően a végén helyezik fel az ablakszárnyat. 

 
 

PÓKDARU BÉRLÉS - SEGÍTSÉGRE VAN SZÜKSÉGED A NYÍLÁSZÁRÓK BEÉPÍTÉSÉHEZ?

Az ablakok egyre nagyobbak és nehezebbek lesznek?