Mi, mikor és mire jó a kültéri szövetárnyékoló?
Hírek

Mi, mikor és mire jó a kültéri szövetárnyékoló?

Ablakok árnyékolására régóta használnak textíliákat, csakhogy a modern építészetben megjelenő egyre nagyobb méretű üvegfelületekre a korábbi megoldások már nem voltak elégségesek. Megérett az idő egy olyan fejlesztésre, mely követi ezeket a hatalmas ablakfelületeket, és akár az épületek függönyfalainak árnyékolására is alkalmas. A jól ismert, hagyományos módszerek ideje lejárt. A belga Renson cég jelent meg elsőként egy egyedülálló technológiával, a cippzáras (zip-es rendszerű) kültéri árnyékolóval, mely ma már hazai gyártásban is elérhető.

Az új típusú árnyékolónál a speciális vászon egy vékony sínben mozog, melynek szélére speciális cippzárat hegesztenek, ami a lefutóban elhelyezett műanyag betétben hangtalanul, könnyedén siklik. A tok minden korábbinál kisebb, szinte észrevétlen, az árnyékolandó felület pedig akár 6 méter is lehet.Alkalmazhatósága igen széleskörű. A pici tokszerkezetnek köszönhetően utólag is bármilyen stílusú épületre, lakóházra felszerelhető, legyen az családi- vagy társasház, irodaépület, közintézmény.

Sokan ódzkodnak a lakás teljes elsötétítésétől és ragaszkodnak ahhoz, hogy kívülről minimális fény beszűrődjön, miközben a belső terek az illetéktelen pillantásoktól elzárva maradnak. A cippzáras Fixscreen árnyékolókban alkalmazott textil anyaga erre is jó lehetőséget kínál, csupán a megfelelő textil sűrűséget kell jól kiválasztani. Vannak sűrűbben és kevésbé sűrűn szövött textilek, ez mindig típustól függ, tehát választáskor erre is legyünk tekintettel.
 

A kültéri vászon árnyékoló egy erőteljesen mediterrán hatású és otthonos külső árnyékoló, ami több esetben is ideális választás akkor, ha egy nyílászáróra vagy éppen egy terasz oldalára keresnénk egy barátságos megoldást a napsugarak szűrésére. A kültéri vászon árnyékoló egy olyan textil napellenző, ami bár nem képes ugyanazt a hatást garantálni, mint például egy redőny, ugyanakkor egészen hasonló működési elven alapul, hovatovább képes kellemesebb hőmérsékletet varázsolni otthonunkba, és teljesen lehúzott állapotban akár még a rovarok beáramlását is meggátolhatjuk vele.

 

 

Mikor és mire jó?

A kültéri vászon árnyékoló szinte bármelyik nyílászáróra tökéletesen alkalmazható, és akkor a legideálisabb választás, ha valóban csak a napsugarak ellen szeretnénk védekezni, és kellemes árnyékot teremteni vele otthonunkban vagy éppen egy teraszon. Az erős textilből készült árnyékoló ugyanakkor messze nem csak akkor tökéletes választás, ha szeretnénk meggátolni, hogy otthonunk túlzottan felmelegedjen a nyári időszakban, lévén bizonyos mértékig távol tartja a rovarokat is, hovatovább minden időszakban képes biztosítani privát szféránk lakáson belüli védelmét, hiszen kívülről teljesen lefedi a beláthatóságot.

 

A kültéri vászon árnyékoló főbb előnyei

A kültéri vászon árnyékoló kapcsán számtalan előnyt ki lehetne emelni a sok közül, de a napsugarak káros hatásainak megszűrésén túl érdemes megjegyezni, hogy a szelet és a rovarokat is képes távol tartani otthonunktól. Az árnyékoló ezen felül részleges átláthatósággal is kérhető, erős UV-álló anyagának köszönhetően pedig a tartósság miatt sem kell aggódnunk. Mindemellett jó ár-érték arány, könnyed felszerelhetőség és nagy színválaszték jellemzi ezt a típusú árnyékolót!

 

Elektromos működtetés

A cippzáras kültéri árnyékolók működtetése nagyon egyszerű. Választhatunk motoros működtetésű rendszert kapcsolóval (vezetékes) vagy távirányítóval (vezeték nélküli-rádiós), de okos rendszerekkel is kompatibilis. Intelligens (okos) vezérlés, okos eszközökkel manuális működtetéssel, távoli eléréssel vagy automatikusan (eseménysorok beállításával):

A jól kitalált intelligens otthon rendszer – a kézi vezérlés mellett - akkor is működik (él), ha nem vagyunk otthon, és ehhez semmiféle gombnyomásra, vagy telefonra nincsen szükség, hiszen a rendszer a számára meghatározott funkciókat akkor is elvégzi, amikor az előre kalibrált esemény bekövetkezik vagy a beállított szenzorok hozzák működésbe az eseménysort (pld. beprogramozom, hogy árnyékolóm automatikusan minden reggel 6-kor húzódjon le és este 18-kor húzódjon fel). A rendszert a szokásainknak megfelelő kritériumok szerint működtetjük optimalizált energiafelhasználás mellett. (pld. télen nem kell annyit fűtenünk, mert az árnyékolók a szenzorok alapján lemennek köztes vagy alsó végállásba, a beállított értékek alapján szellőztetnek a hőmérséklet szenzorok, a fűtéstermosztát nem egész nap fűti a lakást, csak az előre beállított értékek alapján kapcsol be vagy ki.)

 

Egyszerű tisztítás, karbantartás
Mindennapi felhasználói szempontból előnyös, hogy ez a textil típus nem igényel különleges ápolást, nem kell körülményes módon tisztítani, elegendő egy folyóvizes öblítés, ha ezt feltétlenül szükségesnek látjuk. Éppen ezért ajánlott sötét színűt választani, mert ezen még az a minimális mennyiségű szennyeződés, por is alig látszik, ami megtapad rajta. Ráadásul a sötét szín sokkal jobban illeszkedik az ablak struktúrájába, mint egy élénk árnyalat. Ám, ha az épület színvilága, vagy egyéni ízlésünk úgy diktálja, több mint 100 szín közül választhatunk.


                                                        

PÓKDARU BÉRLÉS - SEGÍTSÉGRE VAN SZÜKSÉGED A NYÍLÁSZÁRÓK BEÉPÍTÉSÉHEZ?

Az ablakok egyre nagyobbak és nehezebbek lesznek?