A nagy kérdés redőnyt vagy zsaluziát válasszunk?!
Hírek

A nagy kérdés redőnyt vagy zsaluziát válasszunk?!

Ha az a kérdés merült fel Önben is, hogy redőny vagy zsaluzia kerüljön otthona nyílászáróira, akkor a legjobb helyen jár. Az alábbi cikkünkben gorcső alá vesszük a két leggyakoribb külső árnyékoló típust,  hogy pár perc alatt meghozhassa a legjobb döntést. Nézzük elsőként a manapság nagyon trendinek számító zsaluziát, melynek története egészen a Római Birodalomig vezethető vissza. Sokan talán még nem is tudnak róla sokat, s vannak olyanok is, akik össze keverik a reluxával, vagy nincsenek tisztában a kettő közötti különbséggel. 

 

Zsaluzia

Modern hatású, dönthető lamellákból felépülő kültéri árnyékoló, s mindez a reluxa tulajdonságaival ellátva. A napközbeni fényáteresztés olyan mértékben befolyásolható, amilyen szögben a lamellákat állítjuk. A zsaluzia lamellái fából, fémből, vagy műanyagból készülhetnek, és az áruk ettől függetlenül eltérhet egymástól. 

 

De nézzük is milyen előnyökkel bír ez a típusú árnyékoló:

1. Fényáteresztés szabályozása: a dönthető lamellák lehetővé teszik a fényáteresztés szabályozását, így a szoba világosságát a kívánt mértékre állíthatjuk. 

2. Kis helyigényű: a zsaluzia kevesebb helyet foglal, így viszonylag sok olyan helyre be lehet építeni, ahol pl. a redőny már nem fér el. 

3. Modern, esztétikus dizájn: kétségtelen, hogy a zsaluzia az egyik legmodernebb, legesztétikusabb külső árnyékoló, így nagyszerűen passzol egy modern ingatlanhoz. 

4. Így támogatja a lakás hőszigetelését a zsaluzia: a melegebb nyári időszakban a zsaluzia mozgatható lamelláinak összezárásával még a nyílászárón kívül visszaveri a forró napsugarakat, vagyis azok így nem jutnak be a helyiségbe, így képesek otthonunkat akár több fokkal is hűvösebben tartani. Télen pedig pont ellenkező lenne a célja, így sokan nem értik hogyan is lehetséges ez.... Nos a válasz a lamellák záródásában rejlik, mely teljes csukódás esetén kis túlzással egy hermetikus hatást kelt, gyakorlatilag egy plusz légkamrát eredményeznek az ablak előtt. Amennyiben a hidegebb időszakban kihasználjuk ezt a hatást a mínuszok nem érik el nyílászáróinkat, így akár a fűtési költségen is tudunk spórolni. 

 

Persze mint mindennek, ennek a terméknek is vannak hátrányai, de pozitív tulajdonságaikkal szemben elenyészőek:

1. Jégre, feszegetésre, fizikai hatásokra érzékeny, sérül 

2. erős szél, vagy hihar esetén fel kell húzni, mert a vihar komoly károkat tehet benne

3. kicsit nehéz, időigényes a tisztítása

 

Így elmondhatjuk, hogy összességében a zsaluzia esztétikus, kitűnően tudja szabályozni a beáramló fény mennyiségét és remek hővédő. Eleinte a nagy üvegfelületekkel rendelkező épületeken bizonyított. Térhódítása kezdetén kevéssé volt kifinomult, hiszen a lamellák helyzete állandó volt, nem lehetett forgatni. Nem kellet sok időnek eltelnie és a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően mára már az egyik legsokoldalúbb árnyékoló típussá nőtte ki magát. 

 

Redőny

Most pedig nézzük a párbaj másik résztvevőjét, a sokak által ismert redőnyt, mely az egyik legnépszerűbb árnyékoló hazánkban, használata igencsak hosszú múltra tekint vissza, mely egészen az 1800-as évekig nyúlik vissza, hazánkban a lakosság kb 70%-a használja a mai napig. 

Igen nagy előnye, hogy egyetlen árnyékolóval sem sötétíthető úgy a szoba, mint a redőnyökkel teljesen lehúzott állapotban, amivel akár 100%-os sötétséget is tudunk biztosítani. Anyaghasználatban álltalában műanyag vagy alumínium található a piacon, s bár az alumínium drágább a műanyag társaival szemben, de strapabíróságának köszönhetően képes a legfelkészültebb betörők elriasztására. A mai redőnyök költséghatékonyak és szinte bármilyen nyílászáró esetében jó szolgálatot tehetnek. 

No de ne is szaporítsuk tovább a szót, nézzük a konkrét előnyeit a sokak által ismert redőnyöknek:

1. Teljes sötétítés: nincs még egy olyan árnyékoló a redőnyökön kívül, amivel 100%-ban kizárhatnánk a külső fényeket. Több műszakban dolgozóknak a legideálisabb választás.

2. Hangszigetelés: sokan talán nem is tudják, de a redőnyökkel a külső zajok mértéke jelentősen csökkenthető.

3. Hőszigetelés: ha Önnek sem mindegy, hogy mennyi rezsit kell fizetnie, érdemes tudni, hogy a redőnyökkel a rezsiárak is csökkenthetőek. 

4. Biztonság: a drágább, prémium anyagokból készült redőnyöket szinte lehetetlen feltörni, így akár az ingatlan védelmét is képes ellátni leeresztett állapotban.

5. Színválaszték: az alumínium redőny olyan színben is kérhető, mely passzol az ingatlanhoz. 

6. Hosszú élettartam: a legtöbb redőny élettartama akár 10 év is lehet, az alumínium rendszerek akár több generáción keresztül problémamentesen is kitarthatnak.

 

Hátrányai:

1. Nem jó fényszűrő: a fényáteresztés mértéke nem befolyásolható úgy, mint a többi árnyékoló esetében, és nem teremthetünk vele olyan belső hangulatot, mint a zsaluziával

2. Viszonylag nagy helyigényű: a külső tokos redőnyök nem szerelhetők fel olyan nyílászárók elé, ahol nincs elegendő hely a redőnytok beépítésére. Ez igen ritka eset, azonban érdemes tudni, hogy ablakunkra szerelhető-e redőny, vagy másfajta árnyékolástechnikai megoldást kell választanunk. 

 

ZALUZIA VAGY REDŐNY? Melyik a jobb hőszigetelő?

 

Az árnyékoló hőszigetelő hatása talán az egyik legfontosabb szempont vásárlás során. Sokan talán eddig nem is tudták, hogy az árnyékolók szerepe nem merül ki fő funkciójukban. Nos, ahogy feljebb már említettük lehúzott, illetve a zsaluzia esetén a teljesen zárt lamellák mind a nyári mind a téli időszakban hozzájárulnak az optimálisabb hőmérséklet kialakításához. S talán a legfontosabb különbség a 2 típusú termék között az a fényszabályozás, hiszen míg a zsaluzia teljes sötétséget nem tud biztosítani, azonban a forgatható lamellák révén befolyásolni tudja a beeső fény mennyiségét, addig a redőny esetében a fénnyel kevésbé lehet játszani, azonban leengedett állapotban a teljes sötétséget is tudja biztosítani. 

 

Így Önnek már csak a saját igényei alapján kell kiválasztani a megfelelő árnyékoló típust, vagy az is lehetséges, hogy nem kell feltétlenül választani...... miért is?

Akár egy ingatlanon belül variálni is tudja a felszerelet árnyékoló típusát. Lássunk egy példát: hálószobában sokan szeretik a teljes sötétséget, így oda tehetünk redőnyt, azonban egy konyha, előszoba vagy nappali esetében lehetséges, hogy a teljes sötétség kevésbé fontos szempont, mint az, hogy a napszaknak me

 

Így Önnek már csak a saját igényei alapján ki kell választani a megfelelő árnyékoló típust, vagy az is lehetséges, hogy nem kell feltétlenül választani....miért is?

Akár egy ingatlanon belül variálni is tudja a felszerelt árnyékoló típusát. Lássunk egy példát: a hálószobában sokan szeretik a teljes sötétséget, így oda tehetünk redőnyt, azonban egy konyha, előszoba, nappali esetében lehetséges, hogy a teljes sötétség kevésbé fontos szempont, mint az, hogy a napszaknak megfelelően tudjuk állítani a beeső fény mennyiségét.

Reméljük tudtunk segíteni a döntés meghozatalában. 

 

PÓKDARU BÉRLÉS - SEGÍTSÉGRE VAN SZÜKSÉGED A NYÍLÁSZÁRÓK BEÉPÍTÉSÉHEZ?

Az ablakok egyre nagyobbak és nehezebbek lesznek?