Árnyékolástechnikai kisokos - minden, amit a zsaluziáról tudni érdemes
Hírek

Árnyékolástechnikai kisokos - minden, amit a zsaluziáról tudni érdemes

Ha kültéri árnyékolástechnikáról beszélünk a legtöbbünknek elsőre a redőny ugrik be, hiszen hazánkban óriási hagyománya van ennek a terméknek, melyek ma már főként alumíniumból készülnek. Az utóbbi években azonban a zsaluzia térhódításának köszönhetően egyre többen választják ezt a típusú árnyékolót, mely nagyon hasonló a redőnyhöz, azonban jóval modernebb megjelenés és alaposabb árnyékolási lehetőségekkel társul. Következő cikkünkben most erre a típusú árnyékolóra helyezzük a hangsúlyt és minden gyakori kérdésre igyekszünk válaszolni: 

A zsaluzia története:
Gondoltad volna, hogy a zsaluzia története egészen a Római-Birodalomig vezethető vissza? A feljegyzések szerint a 6. században először itt alkalmazták a zsalut, mely persze akkor még teljesen más szerepet töltött be – mint most. Főként az ablaknyílások zárást szolgálta, mint a mai modern kültéri árnyékolók őse. A mai modern zsaluzia közvetlen előde az 1900-as évek elején meg, amikor is egy Joseph W. Walker névre hallgató tudós szabadalmaztatta a forgatható redőnylécek ötletét, aki ötletéhez a zsalugátert vette alapul. Ezt követően közel fél évszázadnak kellett eltelnie, hogy az akkor még fából készült termék népszerűvé váljon. Majd mint szinte minden esetében a második világháború ennek a terméknek is visszavetette a térhódítását. Majd az 50-es években Amerikában egy egyetemi mérnök újra elővette az ötletet, és megalkotta a ma ismert zsaluziák alumínium változatát. 

 

                                 

 

 

Alapvetően ha a beépítés módról beszélünk 2 típusú terméket különböztethetünk meg: 

 

1. Külső tokos zsaluzia: ezeknek a legnagyobb előnye, hogy szinte bármikor és bármilyen nyílászáró mellé felszerelhető, hiszen speciális kialakításának köszönhetően mind a méretekhez mind a megjelenéshez igazítható. Felszerelésükhöz még a falszerkezet bontására sincs szükség a legtöbb esetben, így a helyreállítási munkálatok is elhanyagolhatók. Persze, ha vki emellett a megoldás mellett teszi le a voksát, meg kell barátkoznia vele, hogy a szerkezet maga látható lesz, ami ha a külcsínyt nézzük nem a legelőnyösebb megoldás egy modern megjelenésű házon. A külső tokos zsaluzia ugyanis az egyetlen kültéri árnyékoló, mely forgatható lamellákkal képes páratlan fényszabályozást kínálni. Ezek a termékek masszív alumíniumból készülnek, így ezzel otthonunk védelme is növelhető. De a mai modern elvárásoknak eleget téve akár motorizálhatjuk, vagy speciális szenzorokkal önműködővé is tehetjük.

 

2. Vakolható tokos zsaluzia: Ha csak a teljesítményt nézzük, akkor semmiben sem különbözik a külső tokostól. Azonban van néhány olyan tulajdonsága, mellyel többre is képes. Mégpedig a legfontosabb, ami már a nevében is sugallja, hogy ez egy teljesen beépített megoldás, így konkrétan csak a lamellák és a keskeny lefutók maradnak láthatóak. Persze ennek a megjelenésnek is megvan az ára, hiszen ilyenkor bontással párosul a beépítés. 

 

 

Ha a lamellák kialakítását vesszük figyelembe akkor is számos lehetőség közül választhatunk. A Schlotterer termékei esetében az alábbi lehetőségek vannak:

  1. RETROlux 80D: ez az egyedi megoldás optimális kilátást tesz lehetővé, megfelelően szabályozza a fényerőt, amely így nem vakít el és még hővédelmet is biztosít. 
  2. 92Z sötétítő lamella: ez a típus különösen alkalmas a szobák sötétítésére és védelmet nyújt a nemkívánatos bepillantások ellen. Zárt állapotban a Z alakú lamella gondoskodik arról, hogy a lamellák különösen szorosan helyezkedjenek el, ezáltal csökkenthető a zaj is. 
  3. 80R lamella: ezek a lamellák keskeny formájú kialakításának köszönhetően helytakarékos alternatívának számítanak. Ideálisak utólagos beépítéshez vagy ha kevés hely áll rendelkezésre. 

            

 

Ha a mozgathatóságot vesszük figyelembe, akkor beszélhetünk:

  1. hajtókaros változatról, mely a zsaluzia működtetésének leghagyományosabb módja, s bár a motorizált megoldások egyre nagyobb tért hódítanak, az árképzés miatt még mindig töretlen a népszerűsége. A zsaluzia működtetése egy hajtókarral történik, mely jellemzően erős könnyűfémből készül.  
  2. motorizált zsaluzia: ha a legtöbbet szeretnénk kihozni egy ilyen termékből, akkor a motorizált megoldás a legjobb alternatíva. Ilyen esetekben nincs hajtókar, ezáltal növelhető az esztétika. A zsaluzia működtetését egy motor végzi. Persze emiatt a bekötés egy kicsit körülményesebb, azonban sokkal kényelmesebb, hiszen könnyedén egy távirányítóval vezérelhető. 
  3. okoszsaluzia: az elmúlt években az intelligens technológia az élet minden területét behálózta, nincs ez másképp az árnyékolástechnika világában sem. Ebbe a kategóriába azokat a motorizált árnyékolókat sorolhatjuk, melyek különböző érzékelők segítségével önállóan képesek működni, vagy akár egy komplett okos otthon részeként is működhetnek. Az ún. okoszsaluziák felszerelhetők általános időzítőkkel, de fényre vagy szélre érzékeny szenzorokkal is, melyek képesek automatizált működést kínálni bizonyos események alkalmával, mint pl.: a hirtelen keletkező vihar, szél vagy éppen a túl erős napsütés. Persze természetesen bármikor felülbírálhatjuk a működést és még nem is kell otthon tartózkodnunk. Egy jól programozott zsaluziával akár otthonunk hőmérsékletét is szabályozhatjuk, hiszen ha pl. nagyon tűz kint a nap, akkor a lamellák irányításával beengedhetjük otthonunkba a fényt, mely kellemesen felmelegíti a belső tereket és ezzel párhuzamosan letekeri a termosztátot, ez persze oda-vissza működik. 

 

 

Miért és mikor érdemes zsaluzia mellett dönteni?


A kültéri árnyékolók közül a zsaluzia az egyetlen, mely forgatható lamelláinak köszönhetően képes irányítani és szabályozni a fényt, így a 100% fényzárástól kezdve a teljes fényáteresztésig bármit beállíthatunk. A redőnnyel szemben az egyik nagy előnye a zsaluziának, hogy a lamellák megfelelő irányú mozgatásával nem kell lemondanunk a betekintés elleni védelemről sem, hiszen a megdöntött lécek beengedik a fényt, de kíváncsi tekintetek elől bizonyos állásban sem. 
Azonban a legtöbben még mindig azért döntenek a zsaluzia mellett, mert sokkal modernebb megjelenést kínál a redőnyhöz képest. Ezt a hatást a külső- és a vakolható tokos megoldás esetén is képes biztosítani. 
Árnyékolót álltalában azért szerelünk fel, hogy megakadályozzuk a napsugarak bejutását otthonunkba, azonban a modern árnyékoló ennél sokkal többre képes. Például a hőszigetelés tekintetében is képes megtámogatni otthonunkat mind a nyári mind a téli időszakban is. Dacára ugyanis a ma már jól szigetelt nyílászáróknak, még mindig az ablakok és az ajtók a legkényesebbek a hőcsere tekintetében. Miként segíthet ebben a zsaluzia?
Amilyen egyszerű olyan nagyszerű erre a válasz: az árnyékolókat a nyílászáró elé szerelik, ezáltal a lamellák megfelelő irányú forgatásával és zárásával egy olyan felület keletkezik az ablakok és az ajtók előtt, ami megakadályozza, hogy a nagy meleg, a nagy hideg vagy a szél közvetlenül érje őket. A zsaluziák esetében a lamellák teljes zárásával egy plusz légréteget képezhetünk ami hozzájárul a szigetelés kialakításához.

De persze számos más előnnyel is bír egy zsaluzia, hiszen a hangot is képes megszűrni. A teljesen zárt lamellák ugyanis megtörik a kinti zajforrások hanghullámait, melyek így legyengülve érik el ablakainkat és még tovább halkulva jutnak el a belső helyiségekbe. A hőszigeteléshez hasonlóan a zsaluziák hangszigetelése is növelhető a lamellák speciális alakjával.

Véd a betörők ellen! Igen ez valóban igaz: a minőségi zsaluzia képes otthonunkat megóvni az illetéktelen behatolóktól. A robosztus alumínium szerkezet leeresztett és összezárt lamellák mellett gyakorlatilag egy áthatolhatatlan réteget képez, hiszen nincs olyan betörő, aki gyorsan és hangtalanul képes lenne átjutni ezeken a szerkezeteken. Ráadásul a motorizált vagy okos zsaluziák a megtévesztés látszatát is kelthetik, így a behatolóval el tudjuk hitetni, hogy otthon tartózkodunk. 

S persze utoljára de nem utolsó sorban az sem elhanyagolható tényező, hogy mind a teljes tokszerkezet mind a lamellák egyedi és eltérő árnyalatot is kaphatnak, ebben az esetben csak a képzelet és na persze a pénztárca szabhat határt…..

 

 

GYAKORI KÉRDÉSEK, MELYET FELTESZNEK ZSALUZIA VÁSÁRLÁS ELŐTT:


A zsaluzia kizárólag külső homlokzatra szerelhető fel?:igény esetén beltéren is alkalmazható, azonban alapvetően kültérre tervezték. Amennyiben mindenképpen a belső árnyékolástechnikai eszközöket preferálja, a reluxa lehet a legjobb választás

 

A zsaluzia olyan mint a reluxa? :végülis tömören igen. Ha az árnyékolási elvet nézzük, akkor nagyon hasonló a kettő, de míg a zsaluzia egy igen masszív kültérre tervezett megoldás, addig a reluxa annak a beltéri alternatívája, műanyag árnyékoló lécekkel. A reluxa egy olcsóbb alternatíva, de sem az árnyékolás sem a szigetelés tekintetében nem érhetjük el ugyanazt a hatást. 

 

Mennyi karbantartást és takarítást igényel a zsaluzia?:amennyiben minőségi terméket választ, és azt a megfelelő módon építik be, abban az esetben lényegében semmilyen karbantartásra nincs szükség. Azonban azt is nagyon fontos szem előtt tartani, hogy amennyiben mégis jelentkezik vmilyen probléma ne próbáljuk meg azt saját magunk megoldani, hanem kérjük szakember segítségét. Takarítás kérdésében pedig mint minden ezt a terméket is fontos minél gyakrabban takarítani, hiszen a sok por és kosz lerakódása akadályozhatja a mozgó alkatrészek megfelelő működését. 

Mennyire hangos működés közben egy zsaluzia? : a mai raffstore-kat már a legkülönbözőbb zajcsökkentő megoldásokkal szerelik fel, ezáltal egyáltalán nem jár zajhatással azok működtetése. Igaz ez mind a hajtókaros mind a motorizált eszközök esetében is. 

 

Mennyire befolyásolja a szellőzést a zsaluzia?: amennyiben a lamellák nyitott állapotban vannak abban az esetben egyáltalán nem akadályozza a friss levegő áramlását. Teljesen zárt állapotban pedig mint minden árnyékoló útját állja a légcserének. 

 

Mennyire akadályozzák a lamellák a kilátást? amennyiben keskeny az ablak, illetve külső tokos zsaluzia van felszerelve abban az esetben negatívan befolyásolhatja a panorámát, azonban ezt még számos tényező is befolyásolhatja, mint pl.: a lamella formája, de összegyűjtött állapotban ez mindössze néhány mm jelenthet, így túlzott negatív hatásról nem beszélhetünk. 

 

Mit kínál a betekintés elleni védelem terén a zsaluzia?: teljesen zárt állapotban a lamella formájától függetlenül maximálisan kizárhatjuk otthonunkból a kíváncsi tekinteteket. Sőt a forgatható lamelláknak köszönhetően képes úgy félárnyékot nyújtani, hogy közben bepillantani sem lehet. 

 

Mivel jár egy zsaluzia felszerelése?: mivel minden zsaluzia egyedi méretre készül, így főleg a külső tokos megoldás esetében jellemzően sem fúrásra-faragásra sem vésésére és egyéb kosszal, porral járó munkafolyamatokra nincs szükség. Egy zsaluzia felszerelése a környezettől és mérettől függően álltalában maximum 30-40 percet vesz igénybe. A motorizált termékek esetében a villanyszerelési munkák miatt ez kicsit több időt jelent. 

 

Csak építkezéskor telepíthető egy vakolható tokos zsaluzia?: igen kizárólag építkezéskor, esetleg utólagos homlokzati hőszigetelés esetén. Ennek szimplán annyi oka van, hogy az árnyékoló tokszerkezete ebben az esetben teljesen el van rejtve, így tehát kész homlokzat esetében óriási bontással, helyreállítással és az ezekkel járó magas költségekkel járna a munkafolyamat.

 

Hová rögzíthető a zsaluzia?: ezt a kérdést a legtöbbször a megrendelő igényei és a nyílászárók kialakítása dönti el, hiszen a zsaluziák az ablaktokra és a homlokzatra egyaránt telepíthetők. Hogy mégis hová kerülnek, azt számtalan tényező befolyásolja, de fontos kiemelni, hogy a falra szerelt zsaluziáknál a hajtókaros működtetés nem opció – kivéve abban az esetben, ha kívülre szereljük fel a kurblit –, így csak a motorizálás jelenthet megoldást.

 

Ajtóra és speciális ablakokra is szerelhető zsaluzia?:amennyiben a speciális nyílászárók megfelelően megközelíthetők, legyen szó akár fix, tehát nem nyílódó, akár különleges megjelenésű, például kör alakú ablakokról, a zsaluziák valamilyen formában, legrosszabb esetben homlokzatra szerelt megoldásként biztosan telepíthetők. Ajtóknál ugyanez a helyzet, a zsaluzia ugyanis kapható nagy méretben, teljesen felhúzott és összegyűjtött lamellákkal pedig nem gátolja az átjárhatóságot sem.

 

Bármilyen színben kérhető a zsaluzia?:a közhiedelemmel ellentétben a modern zsaluziák már nemcsak szürke vagy fehér, hanem a szivárvány szinte bármelyik árnyalatában pompázhatnak. Az alapszínek között garantáltan bárki megtalálja a homlokzathoz vagy a nyílászáró árnyalatához leginkább illeszkedő változatot.

 

Redőny vagy zsaluzia?:az örök dilemma, aminek az oka nem más, minthogy a nyílászáróra telepíthető kültéri árnyékolók közül jelenleg a redőny és a zsaluzia uralják a piacot. Alapvetően kijelenthetjük, hogy a két megoldás közel ugyanolyan teljesítményt kínál mind az árnyékolás, mind a biztonság, mind a hang- és hőszigetelés terén, azonban míg a redőny képes a száz százalékos fényzárásra, addig a zsaluzia a fényszabályozás tekintetében tekinthető páratlannak. Ezt leszámítva azonban mindkettő ugyanúgy színezhető, motorizálható, automatizálható, tehát leginkább csak a saját ízlésünk lehet befolyásoló tényező a döntésben, de nincs jó vagy rossz választás, mindkét árnyékoló kiválóan képes elvégezni a feladatát.
 


 

PÓKDARU BÉRLÉS - SEGÍTSÉGRE VAN SZÜKSÉGED A NYÍLÁSZÁRÓK BEÉPÍTÉSÉHEZ?

Az ablakok egyre nagyobbak és nehezebbek lesznek?